2014 Metin Altıok Şiir Ödülü Gülten Akın'a

Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından iki yıldan beri verilen Metin Altıok Şiir Ödülü bu yıl, Gülten Akın'ın Beni Sorarsan adlı kitabına verildi.



Doğan Hızlan'ın başkanlığındaki seçici kurul, "Şiiri, hayatın anlamlarından biri kılan tutumuyla, her türlü yalnızlığımızdan yeni bir dil kurabilme yeteneğiyle ve Türkçenin büyük şiir geleneğini daha da büyüten şiirinin derinliğiyle, ödülü, Gülten Akın'ın kitabına vermeyi uygun gördük" ifadelerini kullandı.

 

    

Hilmi Yavuz, Güven Turan, Talat Sait Halman, Ali Cengizkan, Haydar Ergülen ve Eray Canberk'ten oluşan kurul, Ödül Töreni 13 Haziran Cuma günü, saat 19.30’da, Beşiktaş Fulya’da, Fulya Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Beni sorarsan,
Kış işte
Kalbin elem günleri geldi
Dünya evlere çekildi, içlere
Sarı yaseminle gül arasında
Dağların mor baharıyla
Sis arasında
Denizle gül arasında
Yanımda kediler, kuşlar
Fikrinden dolaşıyor

Hiçbir iktidarı sevmesem de
Sobanın iktidarında
Çarpışa çarpışa nasılsa
Büyüyebilen kızlar
Uslu, sakin, ölümü bekliyorlar
Yaşlılık
Dev mi oldular, başkaları
Üstüne üstüne gelip korkusuz
Güçlerini deniyorlar

Ayrıca Duygu Asena "Hâlâ Kadının Adı Yok Roman Ödülü" de sahibini buldu



Her yıl Doğan Kitap tarafından verilen, Duygu Asena Hâlâ Kadının Adı Yok Roman Ödülü de sahibini buldu. Ödül, Fırtına Takvimi adlı romanıyla Jale Sancak'a verildi. Ödülünü Vuslat Doğan Sabancı'nın elinden alan Sancak, "Duygu Asena adına bir roman ödülü almak benim için çok mutluluk verici. Çünkü bugün kadına dair bir şeyler söyleyebiliyorsak, sokağa çıkıp bu şiddete karşı durabiliyorsak; hiç kuşkusuz onun payı çok büyük. Aynı zamanda Duygu Asena benim için yazan bir kadın olması açısından da çok önemli ve değerli. İnsan ve kadın sorunlarını edebiyata taşımasını bir yazar olarak çok anlamlı buluyorum. İzin verirseniz ödülümü Türkiye'de şiddete uğrayan, şiddet mağduru olan kadınlarla paylaşmak istiyorum" dedi.

Kapat